Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

La nivel național, în ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit la 1.207 intervenții în situații de urgență. Dintre acestea, majoritatea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea primului ajutor unui număr de 1.050 persoane aflate în dificultate.

 

În perioada de referință, salvatorii au acționat pentru stingerea a 18 de incendii, precum și în alte 189 de intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane/animale, distrugere muniție neexplodată etc. Totodată, în ultimele 24 de ore, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 2 accidente rutiere.

 

În cursul ultimelor 24 de ore, pompierii clujeni au intervenit pentru a lichidarea unui incendiu care au cuprins o anexă gospodărească din localitatea Sânmărghita. Echipajele sosite la locul intervenției au găsit un bărbat de 73 de ani care prezenta arsuri pe o suprafață mare a corpului, suferite în urma încercării de a stinge singur incendiul. Bărbatul a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului și a fost transportat la spital, în pentru investigații de specialitate.

 

De asemenea, tot ieri, pompierii sibieni au fost solicitați să intervină la un incendiu care se manifesta la un apartament din municipiul Sibiu. Deși incendiul a fost lichidat în scurt timp, salvatorii au evacuat preventiv locatarii din scara blocului, întrucât incendiul se manifesta cu degajare mare de fum. Nu au fost înregistrate victime.

 

Totodată, în cursul nopții, pompierii botoșăneni au fost solicitați să intervină în municipiul Botoșani, în urma unei solicitări pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, pentru limitarea efectelor unui incendiu care se manifesta la o locuință. Flăcările, care au ponit de la o anexă gospodărească lipită de casă, s-au extins și la veranda casei, degajând cantități mai de fum în interiorul locuinței. În urma recunoașterii, salvatorii au găsit în interior 2 persoane vârstnice, intoxicate cu fum și au început aplicarea manevrelor de resuscitare, până la sosirea echipajelor de prim ajutor.  Cele 2 persoane au fost transportate la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale specifice.

 

Specialiștii Centrului Operațional Național au monitorizat modul de manifestare a atenționărilor și avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie, pentru asigurarea coordonării intervenției unitare în cazul manifestării fenomenelor hidro-meteo prognozate. În cursul ultimelor 24 de ore, deși au fost emise 20 atenționări meteorologice și 1 avertizare de tip COD GALBEN, unitățile operative aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate să intervină pentru înlăturarea efectelor. Pompierii militari rămân la datorie pentru asigurarea optimă a misiunilor de răspuns la solicitările autorităților și cetățenilor.

 

Tot în cursul zilei de ieri, la ora 1412, în zona seismică Vrancea, județul Covasna, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4.4 pe scara Richter, la adâncimea de 99 km și cu intensitatea în zona epicentrală 111 pe scara Mercalli. Nu au fost efectuate apeluri prin SNUAU 112 și nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale.

 

 *Recomandări în cazul producerii unui seism*

  1. Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Nu vă speriaţi de zgomotele din jur.
  2. Preveniţi tendinţele de a părăsi camera sau locuinţa, deoarece faza seismică iniţială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mişcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomeraţie şi panică, conducând la accidente grave, nedorite.
  3. Dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât puteţi mai repede iar dacă a luat foc ceva interveniţi imediat după ce a trecut şocul puternic.
  4. Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideţi uşa locuinţei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.
  5. Nu alergaţi în stradă.
  6. Dacă vă aflaţi în afara unei clădiri, deplasaţi-vă cât mai departe de clădire, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuşi în stradă.
  7. Acordaţi prim ajutor persoanelor rănite.

 

 Pentru mai multe informații despre ce trebuie să faceți înainte și după un cutremur, accesați https://nutremurlacutremur.ro/. Referitor la  modul de comportare în cazul producerii situațiilor de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

03.06.2020