În ultimele 24 de ore, la nivel național, pompierii militari au gestionat 1.265 de intervenții în diferite situații de urgență. 1.064 de persoane aflate în dificultate au primit ajutor de la echipajele SMURD.
Salvatorii au acționat pentru stingerea a 67 de incendii, precum și în alte 200 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane/animale, distrugere muniție neexplodată etc. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 9 accidente rutiere.
În cursul ultimelor 24 de ore, salvatorii constănțeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o navă aflată în reparație, în șantierul naval Midia. În momentul sosirii echipajelor la locul evenimentului, incendiul se manifesta cu degajare mare de fum în cala navei, cu posibilitate de propagare în interiorul acesteia. Incendiul a fost lichidat fără să fie înregistrate victime.
De asemenea, tot ieri, pompierii vasluieni au intervenit cu șase autospeciale și 20 de pompieri, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un spațiu comercial din localitatea Zorleni. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta violent la nivelul acoperișului și într-o magazie unde erau depozitate diverse mărfuri. După mai bine de trei ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat. Pompierii au salvat mărfurile din spațiul comercial, iar în urma evenimentului nu au existat victime.
Două atenționări de tip cod galben au fost emise de Administrația Națională de Meteorologie pentru perioada 19 mai, ora 21:00 – 21 mai, ora 18:00. În intervalul menționat, în Oltenia, Banat, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, intensificări ale vântului cu viteze în general de 60...70 km/h, grindină și averse torențiale.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25...30 l/mp și local 40...60 l/mp, cu precădere în Oltenia și în zona Carpaților Meridionali.
În continuare vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată.
Centrul Operațional Național al IGSU monitorizează și analizează eventualele efecte apărute în urma manifestării fenomenelor meteo periculoase, pentru dispunerea măsurilor imediate în vederea eficientizării intervențiilor operative.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
20.05.2020