Bilanțul ultimelor 24 de ore

Bilanțul ultimelor 24 de ore

În ultimele 24 de ore, la nivel național, pompierii militari au acționat pentru stingerea a 130 de incendii, precum și pentru gestionarea a 847 de cazuri SMURD (845 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență  și 2 misiuni de descarcerare).


Din totalul intervențiilor de lichidare a flăcărilor înregistrate în ultimele 24 de ore, 82 de incendii au distrus vegetația uscată, iar alte 8 fondul forestier. Echipajele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea arderilor ce au cuprins o suprafață totală de 161 ha de teren agricol și 85 ha de fond forestier.


În afara acestor situații, salvatorii au acționat și în alte 222 misiuni pentru deblocare persoane/animale, distrugere muniție neexplodată și alte tipuri de intervenții destinate protecției comunităților. Dintre cele mai relevante misuni gestionate de pompierii militari, în ultimele 24 de ore, amintim:


  • Salvatorii au acționat pentru stingerea unui incendiu de litieră și coronament, într-o pădure de foioase din satului Șurdești, comuna Șișești, județul Maramureș. Ajunse în zona greu accesibilă, forțele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 5 ha. Pentru a evita propagarea flăcărilor la vecinătăți, pe timpul nopții, forțe din cadrul SVSU Șișești au rămas în supraveghere. În cursul zilei de astăzi, în sprijinul colegilor noștri, un elicopter dotat cu dispozitiv Bambi Bucket din cadrul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I  va efectua misiuni de transport și deversare de apă asupra focarelor. La acest moment, misiunea de stingere continuă.

  • O altă intervenție care a presupus implicarea unui număr mare de resurse și un efort susținut din partea pompierilor mureșeni a avut loc în după-amiaza zilei de ieri, când echipele de intervenție au acționat pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litieră în satul Bistra Mureșului, comuna Deda. Salvatorii au constatat că flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 10 ha, în focare răzlețe, într-o zonă greu accesibilă. În cursul zilei, aproximativ 20 de pompieri împreună cu echipaje ale autorităților locale au intervenit pentru lichidarea focarelor. Din fericire, până la acest moment, nu există victime. Misiunea de stingere continuă.

  • Tot în cursul zilei de ieri, salvatorii din cadrul ISU Hunedoara au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litieră, într-o pădure de conifere și foioase de pe raza satului Luncani, comuna Boșorod. Incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 10 ha, în focare răzlețe, suprafața totală afectată fiind de aproximativ 40 ha. Pentru a evita propagarea flăcărilor la vecinătăți, pe timpul nopții, au rămas în supraveghere 4 pompieri. Misiunea de stingere continuă.

  • Pompierii buzoieni au interevenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă în satul Bogza, comuna Sihlea, din județul Vrancea. Ajunse la fața locului, forțele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Flăcările au fost localizate în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii la vecinătăți. Din nefericire, o persoană și-a pierdut viața, iar o alta a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

  • Tot ieri, salvatorii din cadrul ISU Alba au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă în municipiul Blaj.  Odată ajunse la locul solicitării, echipele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta în interiorul unei camere. Din nefericire, pe timpul operațiunilor de stingere, o femeie de 87 de ani a fost găsită fără viață.


Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:


  • utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;

  • prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţiişi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.

  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilorşi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.

  • arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.

  • utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.



                                   SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

29.04.2020