Peste 1.200 de intervenții în situații de urgență au fost gestionate de pompierii militari, în ultimele 24 de ore, la nivel național. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea primului ajutor celor peste 800 de persoane aflate în dificultate.
Totodată, pompierii militari au acționat pentru stingerea a 191 de incendii, precum și în alte 187 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane/animale, distrugere muniție neexplodată.
v Una dintre intervențiile care presupune efort susținut din partea pompierilor este și cea din localitatea Băuțar, județul Caraș-Severin. Încă de vineri, echipajele de stingere acționează pentru limitarea propagării flăcărilor, ca urmare a unui incendiu de vegetație uscată și litieră, într-o zonă greu accesibilă și cu posibilități de propagare. Până în acest moment, suprafața afectată este de aproximativ 125 ha. În sprijinul colegilor noștri, s-a deplasat și un elicopter dotat cu dispozitiv Bambi Bucket din cadrul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I, care continuă misiunile de transport și deversare de apă asupra focarelor. La acest moment, operațiunile de stingere continuă. Din fericire, până la această oră, nu au fost înregistrate victime.
v O altă misiune relevantă, din cursul nopții trecute, a fost și cea din județul Bistrița-Năsăud, atunci când salvatorii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la 4 case și 19 anexe gopodărești, în localitatea Șieuț. Odată ajunse la fața locului, echipajele operative au constatat că flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 1.200 mp. Peste 15 salvatori care au încadrat mașini de stingere și de prim-ajutor au acționat unitar, timp de 8 ore, pentru lichidarea flăcărilor și limitarea efectelor produse de acestea. Din fericire, în urma acestui eveniment, nu au fost înregistrate victime.
v Tot în cursul zilei de ieri, pompierii gălățeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o fostă groapă de gunoi, din municipiului Tecuci. La sosirea echipajelor de salvatori, flăcările se manifestau violent, pe o suprafață de 5.000 mp. Incendiul a fost localizat în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii la vecinătăți. În urma evenimentului nu s-au înregistrat victime.
v O altă intervenție relevantă care a presupus un efort suplimentar din partea pompierilor militari este și cea județul Prahova. Încă din cursul ziei de vineri, salvatorii prahoveni au acționat pentru limitarea efectelor produse ca urmare a unei alunecări de teren ce a avut loc pe malul pârâului Azuga. În urma acestui eveniment, 30 locuințe au fost afectate, dintre care 10 au fost avariate și 20 puse în pericol. Totodată, 130 persoane au fost evacuate și cazate în spații puse la dispoziție de autoritățile locale (90 de bărbați la sala de sport și 40 de femei și copii la o pensiune).
Având în vedere faptul că avertizările de COD galben de intensificări ale vântului ce vizează mare majoritate a țării și ninsori moderate cantitativ( în zona montană înaltă) sunt în vigoare astăzi, până la ora 21.00, unitățile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce efecte.
Recomandări populație:
· Reamintim populației că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuințe sau alte spații închise care le pot asigura protecția. De asemenea, recomandăm parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
· Înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.
Totodată, situația operativă din zonele afectate de fenomenele meteorologice prognozate va fi atent monitorizată prin Centrul Operațional Național și vor fi dispuse măsuri imediate, prin suplimentarea forțelor locale, cu resurse și tehnică din județele mai puțin afectate de vremea neprielnică.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
14.04.2020