Bilanțul ultimelor 24 de ore - 8 aprilie 2020

Bilanțul ultimelor 24 de ore - 8 aprilie 2020

Peste 1.300 de intervenții în situații de urgență au fost gestionate de pompierii militari, în ultimele 24 de ore, la nivel național. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea primului ajutor celor peste 800 de persoane aflate în dificultate.

Totodată, ultimele 24 ore, au fost înregistrate mai multe incendii de vegetație. Condițiile principale generatoare a unor astfel de situații sunt reprezentate de vântul puternic ori amplasarea grămezilor ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea șurilor, adăposturilor de animale sau a furajelor. 

Una dintre misiunile relevante a avut loc în județul Bacău, unde pompierii militari s-au mobilizat pentru stingerea unui incendiu de litieră, izbucnit pe data de 04 aprilie a.c., pe raza localității Dofteana, într-o zonă greu accesibilă. Ajunse la fața locului, forțele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 100 ha. Acțiunea salvatorilor a fost îngreunată de vântul puternic și terenul accidentat, însă, salvatorii militari împreună cu alți reprezentanți ai autorităților locale au depus eforturi susținute pentru a limita pericolul extinderii flăcărilor. În sprijinul acestora s-a deplasat și un elicopter dotat cu dispozitiv Bambi Bucket din cadrul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I, care a efectuat mai multe misiuni de transport și deversare de apă asupra focarelor. Timp de 4 zile, salvatorii au luptat pentru lichidarea flăcărilor, acestea fiind stinse în cursul nopții trecute, fără a fi înregistrate victime. 

O altă intervenție care a presupus un efort susținut din partea pompierilor militari, a fost și cea de la limita județelor Hunedoara și Timiș, între localitățile Lăpugiu de Sus și Pietroasa, unde salvatorii au intervenit pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și litieră, într-o zonă cu păduri de foioase. Odată ajunse la locul solicitării, echipajele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau în mai multe focare, pe o suprafață de 115 ha, iar colegii noștri din cadrul Inspectoratului General de Aviație al MAI au efectuat misiuni de recunoaștere aeriană, precum și misiuni de transport și deversare de apă. Misiunea este în continuă desfășurare, pompierii acționând pentru limitarea propagării flăcărilor. Din fericire, până la această oră, nu au fost înregistrate victime. 

O altă misiune complexă, gestionată în cursul zilei de ieri, a avut loc în județul Buzău. Peste 20 de pompieri, care au încadrat echipaje de stingere, au intervenit pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată produs în zona extravilană a localității Berca. Ajunse la locul solicitării, salvatorii au constatat că flăcările se manifestau în mai multe focare, pe o suprafață de aproximativ 600 ha. Prin efort susținut, după aproximativ 7 ore, incendiul a fost stins, fără a fi înregistrate victime. 

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor: 

  •  Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă; 
  • Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi; 
  •  Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii; 
  •  Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii; 
  • Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

09.04.2020