Peste 800 ha de teren afectate, în doar 24, de arderile necontrolate!

Peste 800 ha de teren afectate, în doar 24, de arderile necontrolate!



În cursul zilei de ieri, multe zone din țară au fost afectate de incendiile de vegetație care au devastat peste 800 de hectare de teren. Astfel, pompierii au acționat pentru stingerea celor 261 incendii izbucnite în diverse zone ale țării, prevenind astfel extinderea flăcărilor la vecinătăți și limitând pagubele materiale. Din totalul acestora, un procent de peste 75% îl reprezintă arderile de vegetație! Această situație alarmantă nu numai că a pus în pericol viețile și bunurile oamenilor, dar are și un impact negativ asupra mediului înconjurător și a solului.


Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.


❗O intervenție relevantă este cea a pompierilor brașoveni care acționează, încă de ieri, pentru stingerea unui incendiu de amploare ce a izbucnit în în fondul forestier din Masivul Piatra Mare, la aproximativ 500 de metri de Cabana Piatra Mare.


Incendiul arde mocnit, afectând o zonă abruptă și stâncoasă, pe o suprafață de 300 de mp, care a făcut intervenția terestră imposibilă.


Pentru a combate incendiul, au fost mobilizați 5 subofițeri și un ofițer din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, împreună cu angajați ai Ocolului Silvic.


Din cauza dificultății terenului, echipajele terestre nu au putut acționa eficient, astfel că intervenția aeriană a devenit necesară. În acest sens, a fost repartizat un elicopter Black Hawk, echipat cu un dispozitiv Bambi Bucket, pentru a arunca apă direct în zona focarului. Până în prezent, au fost efectuate 18 lansări de apă, într-o încercare intensă de a ține incendiul sub control.


Misiunea este în continuare dinamică,  iar echipajele lucrează contracronometru pentru a limita extinderea incendiului și a proteja zonele forestiere din împrejurimi. Deși condițiile sunt dificile, eforturile combinate ale echipelor de intervenție și suportul aerian oferă speranțe pentru stingerea completă a incendiului.


Având în vedere lăsare întunericului, actiunea pentru stingerea incendiului din masivul Piatra Mare a fost sistată peste noapte, forțele noastre s-au retras la bază. 5 lucrători de la Ocolul Silvic si Salvamont au rămas la fața locului peste noapte în zonă, pentru supravegherea focarelor de incendiu.


În această dimineață, începând cu ora 6.00, un nou echipaj de pompieri a început deplasarea spre locul intervenției.


Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație❓


❗ Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.


❗ Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.


Noi suntem aici pentru a vă proteja, dar avem nevoie de ajutorul și responsabilitatea fiecărui cetățean.


Împreună protejăm mediul înconjurător și comunitățile noastre!




SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

21.08.2024