În cursul serii trecute, în satul Bencecu de Sus s-a produs un incendiu la un autoturism electric (smart) aflat în mers. Două persoane s-au autoevacuat în siguranță.
A fost alocată la această intervenție o autospecială de stingere de capacitate medie, dar și cea mai nouă autospecială intrată în dotarea inspectoratului, o autospecială de primă intervenție pentru lucrul cu apă de înaltă presiune și hidroperforare.
La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta cu ardere generalizată la întreg autoturismul.
În urma utilizării acestui tip de echipament de intervenție, prin hidroperforarea bateriilor și inundarea lor cu apă, temperatura în baterie a fost redusă sub 50°.
Pompierii au stabilit că incendiul s-a produs în urma unui scurtcircuit.
𝐈𝐍𝐅𝐎 𝐁𝐀𝐂𝐊𝐆𝐑𝐎𝐔𝐍𝐃
Prin Proiectul VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, parcul auto al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a fost completat cu aceste noi autospeciale.
Autospeciala de primă intervenție pentru lucrul cu apă de înaltă presiune și hidroperforare este utilizată în misiuni pentru:
-
prim răspuns în combaterea incendiilor din
spații închise;
-
intervenția ofensivă în cadrul structurii
incendiate;
- penetrarea/tăierea oricărui tip de material de construcție;
- pulverizarea jetului de apă în interior, la presiuni mari, pentru răcirea eficientă a incintei și combaterea rapidă a focului;
-
controlarea focarelor ascunse și a incendiilor
produse în structuri compartimentate, fiind astfel evitat riscul de răbufnire
sau incendiere totală, cu limitarea daunelor suplimentare cauzate de apă;
- hidroperforarea materialelor de construcții şi pulverizarea apei sub formă de ceață (cu un randament extrem de ridicat pentru răcire şi stingere).
Beneficii:
· randament de stingere crescut, prin folosirea unei cantități reduse de apă;
· deținerea unui aparat de termoviziune pentru identificarea focarelor și organizarea misiunii de stingere prin hidroperforare, căutarea și extragerea rapidă a victimelor din zonele cu vizibilitate redusă, monitorizarea evoluției focarelor și identificarea opțiunilor și metodelor alternative de acces/intervenție.