Nu au trecut decât șase zile de când trei copii și-au pierdut viața în urma unui incendiu, în Capitală. O astfel de tragedie se putea întâmpla și în noaptea de sâmbătă spre duminică, când pompierii militari ieșeni au fost solicitați să intervină în localitatea Gârbești, pentru salvarea a trei copii intoxicați cu monoxid de carbon. Ajunși la locul solicitării, salvatorii au găsit trei minori, cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, pe care i-au transportat, conștienți, la o unitate medicală de specialitate din municipiul Iași.
Totodată, în data de 05 februarie a.c., ca urmare a unei defecțiuni produsă la mijloacele de încălzire, 10 persoane din municipiul Sibiu (4 adulți și 6 copii) prezentau suspiciune de intoxicație cu monoxid de carbon, conștienți.
În ultimul timp, pe fondul lipsei de supraveghere, copiii au devenit principalele victime ale incendiilor produse la locuințe. În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului.
IGSU face apel la părinți să manifeste prudență maximă în această perioadă și să respecte regulile de prevenire a incendiilor.
Pentru ca astfel de situaţii tragice să nu se mai producă, readucem în atenţia opiniei publice importanţa supravegherii copiilor, precum şi necesitatea respectării principalelor reguli de apărare împotriva incendiilor la locuinţe:
❗Nu lăsaţi niciodată mijloacele de încălzire (sobele cu sau fără acumulare de căldură, radiatoarele electrice) în funcţiune sau nesupravegheate;
❗ Nu utilizaţi mijloacele de încălzire cu defecţiuni sau deteriorate;
❗ Nu apelaţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice sau cu gaze;
❗Nu lăsaţi nesupravegheate lumânările, candelele sau alte mijloace ori aparate cu flacără deschisă;
❗Curăţaţi şi verificaţi coşurile de fum, apelând doar la personal autorizat; aceste operaţiuni se recomandă a fi făcute de două ori pe an, obligatoriu înainte de începerea sezonului rece.
Pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz, precum şi a detectoarelor de incendiu în locuințe.
ATENŢIE! Utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni, a coșurilor de fum, cu fisuri ori crăpături, sau neetanşarea mijloacelor de încălzire la coşul de fum, poate conduce la degajarea de monoxid de carbon.
De asemenea, utilizarea intensă a aragazului pentru încălzirea locuinţei conduce la reducerea nivelului de oxigen și arderea incompletă a gazului, fiind degajat monoxid de carbon.
Degajarea în spaţii închise a monoxidului de carbon, un gaz foarte toxic pentru fiinţele vii, poate avea urmări foarte grave, întrucât în condiţii normale de temperatură, acesta nu are culoare, miros şi gust.
Totodată, acesta se amestecă uşor cu aerul, drept pentru care se răspândeşte foarte rapid în încăperea în care se produce.
În funcţie de durata de expunere şi concentraţia de monoxid de carbon din aer, simptomele intoxicaţiei cu acest gaz pot fi de la dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă la convulsii, comă şi chiar deces.
Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei!
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
06.02.2023