În ultima perioadă, pe teritoriul României, s-au înregistrat mai multe cutremure de magnitudine redusă sau moderată, fapt care a adus în prim-plan acest fenomen, dar mai ales consecinţele posibile ca urmare a manifestării acestui tip de risc.
Pentru a putea reduce la minimum efectele negative ale unui cutremur asupra oamenilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Mihail Sturdza” al judeţului Iaşi s-a raliat campaniei Great ShakeOut – Earthquake Drills demarată la nivel internațional, cu scopul de a conştientiza, informa şi pregăti populaţia pentru a reacţiona corect în situaţia producerii unui cutremur.
Trebuie să înţelegem că un astfel de eveniment nu va putea fi prevenit, iar consecinţele lui, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare dintre noi înţelegem să ne pregătim şi să ne comportăm corect într-o astfel de situaţie.
Ziua Internațională ShakeOut din acest an este la data de 20 octombrie, când milioane de oameni din întreaga lume vor participa la exercițiul de cutremur la locul de muncă, școală sau de acasă.
La ora 10:20 pe data de 20.10.2022 la nivelul județului Iași se vor desfășura exerciții simultane în mai multe locații la diferite instituții/obiective socio-economice, astfel:
-Instituția Prefectului Județului Iași;
-TVR Iași;
-Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași;
-Universitatea de Ştiinţele Vieţii "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi;
-Colegiul Tehnic ”Mihail Sturdza” Iași;
-Grădinița ”Amicus Junior” Iași;
-SC Te-Rox Prod SRL Pașcani;
-Liceul Special ”Moldova” din Tîrgu Frumos;
-Primăria Comunei Popricani;
-Sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al județului Iași.
Exercițiul de cutremur ShakeOut oferă oportunitatea practică de prevenire și salvare a vieții în cazul producerii unei astfel de situație de urgență. Pe timpul desfășurării acestui exercițiu, cetăţenii, oriunde s-ar afla (la muncă, acasă, la şcoală etc.) trebuie să se comporte ca în cazul producerii unui cutremur real timp de 1 minut. Nu este necesar să întrerupeţi alimentarea cu utilităţi (curent electric, apă, gaz) sau alte efecte posibile în caz de cutremur. Pentru această acţiune, trebuie să vă faceţi exact programul dumneavoastră de zi cu zi.
Scopul principal al simulărilor este de a pregăti populaţia pentru un cutremur puternic, aşadar, vedeţi această acţiune ca pe o oportunitate de a învăţa ce să faceţi înainte, în timpul dar şi după cutremur.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a platformei https://www.shakeout.org/
20.10.2022