Exercițiul RoMODEX 2021

Exercițiul RoMODEX 2021

În perioada 20-23.10.2021, județele Timiș și Arad vor fi scena unui exercițiu internațional cu forțe în teren pentru pregătirea modulelor de intervenție organizate la nivelul statelor membre și cele participante la Mecanismul European de Protecție Civilă (UCPM), în cazul inundațiilor.


În cadrul exercițiului vor participa echipe de intervenție din Belgia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia și Spania.


De asemenea, în cadrul acestei ample activități, va fi angrenat și modulul specializat de pompe de mare capacitate (RO-HCP-01) constituit la nivelul ISU București-Ilfov.


Totodată, pentru realizarea unor condiții specifice pentru desfășurarea exercițiului, în corelare cu standardele europene, în cadrul activității vor fi angrenați reprezentanți din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență/Direcția Generală pentru Protecție Civilă, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților subordonate, care vor face parte din structurile de conducere și management a exercițiului.


Scenariul exercițiului are un caracter semi-fictiv, activitățile desfășurându-se în statul „MODULISTAN”, sever afectat de inundații, care solicită asistență internațională pentru trimiterea unor module specializate – pompe de mare capacitate, instalații pentru purificarea apei, salvarea victimelor inundațiilor cu ajutorul bărcilor și tabără temporară pentru sinistrați.


Scopul activității este de a crea un scenariu cât mai aproape de realitate, care să fie în corelare cu obiectivele de pregătire ale modulelor participante, pentru veirificarea și actualizarea procedurilor de lucru proprii, realizarea schimbului de informații, interoperabilității, cooperării și coordonării între echipele internaționale sosite în sprijin.


În 2001, Protecția Civilă a Uniunii Europene a fost înființată pentru a încuraja cooperarea între autoritățile de protecție civilă din întreaga Europă. Aceasta permite o reacție rapidă și coordonată la nivel european, ceea ce face ca asistența oferită să răspundă nevoilor regiunii afectate de dezastre, fără a dubla eforturile de acordare a ajutorului. În primăvara anului 2021, Uniunea Europeană a mai făcut un pas în consolidarea acestui mecanism, prin adăugarea unor noi mijloace financiare și asigurarea unei reacții și mai rapide, și mai eficiente, la orice cerere de asistență.


Țările afectate de dezastre de mare amploare sunt adesea copleșite și capacitatea lor de răspuns este limitată. Prin urmare este de importanță vitală să se dispună de un răspuns coordonat la nivelul Uniunii Europene pentru a asigura furnizarea ajutorului acolo unde este necesar.


Pregătirea modulelor specializate de intervenție este o etapă foarte importantă în funcționarea și consolidarea Mecanismului European de Protecție Civilă (UCPM).


Cheltuielile generate de organizarea și desfășurarea exercițiului sunt asigurate prin grija Fundației „Centrul Național APELL pentru Managementul Dezastrelor”, din fonduri europene.


Având în vedere situația actuală generată de pandemia COVID 19 și pentru a limita riscul de îmbolnăvire, toți participanții la activitate vor fi testați în prima zi a exercițiului și vor fi impuse măsuri restrictive privind accesul în zonele de desfășurare a activităților.

De asemenea, accesul reprezentanților mass-mediei în baza de operații va fi restricționat. Pentru informarea corectă a opiniei publice cu privire la activitățile desfășurate, în fiecare zi se vor emite comunicate de presă și imagini foto/video din teren.


În data de 22.10.2021, se va organiza o conferință de presă în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele activității desfășurate. La conferința de presă vor participa organizatorii exercițiului, reprezentanți din cadrul modulelor de intervenție și din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență.

20.10.2021